"Betrouwbaarheid gevraagd"

Betrouwbaarheid gevraagd

Als je logistiek levert voor klanten die actief zijn in de glastuinbouw, dan moeten jouw oplossingen betrouwbaar zijn. Gewassen kun je niet even laten stoppen met groeien omdat er een storing is. Dus zoek je samenwerking met leveranciers zoals Murrelektronik die jouw standaarden omarmen en kernwaarden onderschrijven.

Bij Taks Handling Systems in Etten-Leur vertelt Co Konings over de aanpak van zijn organisatie en welke uitdagingen daarbij komen kijken. En over de keuze voor Murrelektronik als leverancier voor veldbussystemen. Konings is sinds twee jaar algemeen directeur bij Taks Handling Systems en zijn ervaring bracht hem in alle geledingen van onze voedingsmiddelindustrie. Van zaad tot bord, zoals hij het krachtig samenvat.

Taks Handling Systems bouwt logistieke oplossingen voor de AGF-sector. Dankzij de overname van Berkvens Greenhouse Mobility in 2020 beschikt het bedrijf over twee locaties in Nederland. Met de uitbreiding van het portfolio kan het klanten nog beter ondersteunen in hun behoeften naar automatisering en logistieke oplossingen in de glastuinbouw. “We ontwikkelen, produceren en assembleren innovatieve modulaire én maatwerkoplossingen voor interne transportsystemen voor over de hele wereld voor een snelle en efficiënte verwerking van onder andere groenten en fruit. Onze klanten zijn tuinders in de glastuinbouw. Het is voor hen een hele puzzel om telen, duurzaamheid en betrouwbare voedselvoorziening rond te krijgen, met steeds minder handen. We zien een goede en gezonde toekomst in de glastuinbouw omdat de akkerbouw op het open land onvoorspelbaar is doordat veel factoren buiten je eigen invloedsfeer liggen. Onder glas verbouwen levert veel voordelen. Je kunt langer oogsten, per oogst heb je een hogere opbrengst en je hebt minder water en pesticiden nodig omdat je in een gecontroleerde omgeving werkt.”

Snel en zorgvuldig
De snelheid waarmee producten na de oogst in de schappen van de winkels moet liggen, vraagt om efficiëntie bij het oogsten, sorteren, verpakken, palletiseren en tracking & tracing. “Van het plukken in de kas tot de zogenaamde schuurautomatisering, tuinders moeten met steeds minder mensen hetzelfde of meer werk verzetten. Automatisering is dus belangrijk maar de omstandigheden zijn uitdagend. Dus moeten alle oplossingen die wij voor de tuinders bouwen heel robuust en betrouwbaar zijn.”

Tegelijkertijd is er geen bedrijf hetzelfde als het gaat om hun vraagstuk. “Iedere vraag is anders, maar we willen toch zoveel mogelijk standaardiseren. Daarom werken we met een modulair productaanbod waarop we klantspecifieke aanpassingen kunnen aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat de oplossing die we uiteindelijk leveren, zo goed mogelijk aansluit bij de vraag van de klant, moet je beginnen met goed luisteren. Dat is voor ons dan ook het belangrijkste uitgangspunt. We hebben korte lijnen met de klant en snappen de behoefte.”

Robuust
De systemen die Taks Handling Systems uitlevert, worden in de praktijk zwaar belast en moeten dus robuust zijn. Ze moeten tegen een stootje kunnen en eenvoudig te bedienen zijn. Een belangrijke reden ook om voor de producten van Murrelektronik te kiezen. “Als iemand met een kar tegen een machine rijdt, moet die niet stuk gaan.” Het lijkt een dooddoener, maar bottom-line: stilstand moet zoveel mogelijk vermeden worden. De vrachtwagens staan al snel klaar om de producten naar de supermarkten te vervoeren.

“Het gaat bij deze processen altijd om grote volumes en tegelijkertijd willen we dat onze lijnen toekomstbestendig zijn. Daar spelen we op in door in te zetten op schaalbaarheid. We gebruiken daarom ook zoveel mogelijk dezelfde technologie in machines die weer voor heel andere producten worden ingezet. Standaardisatie levert niet alleen helderheid op voor de klant, maar ook kortere doorlooptijden.”

Taks Handling Systems werkt al sinds jaar en dag met oplossingen van Murrelektronik. Een Duits familiebedrijf in automatiseringstechniek dat decentraliseren centraal heeft gezet. Wat er in de machines van Taks Handling Systems aan communicatiecomponenten wordt gebruikt, is van dit fabricaat. “We zoeken partners die onze kernwaarden delen. We noemen onze eigen payoff wel ‘Blueprint for Efficiency’, waarmee we aangeven dat we de klant volledig ontzorgen in hun processen. De visie en de producten van Murrelektronik passen heel goed bij de modulaire en schaalbare insteek van ons programma. En de producten hebben de juiste kwaliteit, waardoor wij onze beloftes aan onze klanten kunnen waarmaken. Samen zorgen we voor een zo hoog mogelijke uptime van de systemen en een enorme arbeidsbesparing voor de klant. We weten wat we in huis halen, en dat geeft rust.” De band tussen de beide bedrijven is hecht en dat is belangrijk.

Samenwerking in de praktijk
Een aantal kernproducten van Murrelektronik zijn door Taks geïmplementeerd in de ontwikkeling van hun machines. De belangrijkste componenten zijn de modulaire veldbussystemen in combinatie met de veldbusbekabeling. “Deze modules bieden de perfecte interface voor het aansluiten van sensoren zoals fotocellen en eindschakelaars. Dit heeft de efficiëntie van de productielijnen aanzienlijk verhoogd, omdat het naadloos integreren van sensoren cruciaal is voor een soepele werking.”

Deze ontwikkeling vroeg nog wel een extra stapje. Taks Handling Systems werkte namelijk al heel lang en naar tevredenheid met plc-systemen van Omron. De oplossingen van die twee leveranciers samen laten werken, was in eerste instantie niet zo eenvoudig. “Beide partijen hebben hier voor ons echt een inspanning geleverd om dit op touw te zetten. Maar het is gelukt en we kunnen nu via het besturingsplatform de verschillende modules configureren.”

Voordelen
Niet alleen Taks Handling Systems zelf, maar ook hun klanten ervaren de voordelen van de toepassing van de Murrelektronik-producten, vertelt Konings. De schaalbaarheid en flexibiliteit van de modules maakt dat ze gemakkelijk aan te sluiten zijn, en dat er verschillende configuraties op hun machines toegepast kunnen worden. Het complete bussysteem kan met slechts één kabel worden aangesloten waarin voeding en communicatie zijn gecombineerd. Een minimum aan kabels en een minimum aan installatie.

“Door het brede scala aan module-opties kunnen wij, maar ook onze klanten, altijd de meest geschikte configuratie samenstellen voor de vereisten van de machines. Daarmee zijn we in staat om productieprocessen te optimaliseren en aan te passen aan verschillende toepassingen. Je kunt dus zeggen dat deze oplossingen ons geholpen hebben om productiviteit te verhogen, onze installatieprocessen te stroomlijnen en onze flexibiliteit te vergroten. Wat resulteert in tevreden klanten.”

De toekomst
Taks Handling Systems neemt niet alleen zijn verantwoordelijkheid als het gaat om de oplossingen voor klanten, maar ook voor de aanwas van toekomstige klanten én medewerkers. “We werken veel samen met de verschillende opleidingen in de regio. Het is belangrijk om de toekomstige generatie kennis te laten maken met de moderne technologie die wordt toepast in onze voedingsmiddelenindustrie. Door goed ingebed te raken in die opleidingen, willen we ervoor zorgen dat studenten onze naam kennen en vertrouwd raken met de automatiseringsoplossingen. Allemaal natuurlijk om ervoor te zorgen dat we de groei van ons bedrijf kunnen blijven voeden met nieuwe medewerkers én met nieuwe klanten!”

Twee bedrijven die betrouwbaarheid en klantgerichtheid vooropstellen en werken aan oplossingen voor de toekomst. Murrelektronik en Taks Handling Systems hebben elkaar gevonden in een samenwerking die aan beide kanten als een echte meerwaarde wordt ervaren. No nonsense, korte lijnen en nét iets meer brengen dan er van je verwacht wordt.

Publicatiedatum: maandag 6 mei 2024