Innovatief en toonaangevend project in Polen

Project details

Klant: Onix in Zakrzewie Polen

Categorie: Intern transport, Palletiseren

Periode: mei 2015

Taks Handling Systems heeft in mei 2015 een innovatief en toonaangevend project bij Onix in Zakrzewie Polen gerealiseerd samen met haar Poolse partner Bosky. Het bedrijf Onix werd opgericht in 1995 en heeft een leidende positie in de markt. Het is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie en verpakking van aardappelen en alle soorten van de uien, sjalotten en knoflook bestemd voor de nationale en internationale markten. Onix benaderde de Poolse agent van Taks Handling Systems met een complex vraagstuk over het optimaliseren van het intern transport en palletiseren van vele verschillende verpakkingen.

De in netten en zakken verpakte uien en aardappelen, variërend in gewicht van 2,5kg tot 8 kg, gaan vanuit de op verschillende locaties gesitueerde vulmachines naar een centraal pakstation. Vanuit het pakstation worden 40.000 netten en zakjes per uur verwerkt in dozen en kisten en worden daarna gepalletiseerd. Gezien de diversiteit in eindverpakkingen, de stapelpatronen, de verschillende gewichten maar ook de gewenste flexibiliteit en de benodigde capaciteit is een uniek flexibel systeem ontworpen. De klant had al diverse oplossingen aangeboden gekregen variërend van diverse robots tot een systeem gebaseerd op bufferen en palletiseren. Maar niet een van deze oplossingen was naar volle tevredenheid. Met de engineers van Taks Handling Systems is een passende oplossing ontworpen die maximale flexibiliteit realiseert in combinatie met een hoge capaciteit.

Onix maakte de keuze voor Taks Handling Systems op basis van het innovatieve en efficiënte ontwerp. De hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van de machines en de referenties aangaande het service niveau gaven de doorslag bij de beslissing. Voor dit specifieke project offreerde Taks haar palletiser model MPE, de grootste palletiser is uitermate geschikt voor hoge capaciteit en zware verpakkingen. De capaciteit bedraagt 600 dozen per uur per machine. De plaat palletiser is standaard uitgerust met een verzwaarde formeer plaat en zeer krachtige dubbele aandrukkers. Door gebruik te maken van een hoge invoer aan de bovenzijde van de machine kan een groot deel van het vloeroppervlak vrij blijven voor opslag en transport.

De toepassing van een dubbele traverse heeft het voordeel dat een hoge capaciteit wordt gegarandeerd. De traverse kan de gepalletiseerde pallets afleveren bij de binder of bij de wrapper. De pallets worden via pallet rollenbanen op de afname positie af geleverd. In de totale lay-out is de afnamepositie direct tegenover de laad docks gepositioneerd zodat de lijnen kort zijn.

De besturing en programmering van alle machines en systemen is door Taks Handling Systems in eigen beheer geproduceerd en uitgevoerd. Omdat het grootste deel van de benodigde gegevens inzake aantallen, verpakkingen en pallets binnen de eigen besturing bekend zijn, werd al in een vroeg stadium gevraagd of Taks Handling Systems wilde meewerken aan een “Warehouse Management System”. Ook dit ontwikkelde “Warehouse Managing System” wordt door Taks Handling Systems geïnstalleerd.

Onix en Taks Handling Systems zijn beide zeer tevreden over de werking en capaciteiten van de oplossing.